Admin Admin
| Naslov komentara: ZASTO UVIJEK PONAVLJAMO ISTO Sun Jan 17, 2010 7:28 pm | |
| Zasto uvijek ponavljamo istoMozemo li se promjeniti,imamo li vodu koji nas moze povesti u bolje sutra. Ako pogledamo istini u proslost,znamo da smo pretrpili mnogo genocida u proteklim ratovima.Posle svakog rata govorili smo da se to vise nece ponoviti,da smo dosli pameti,ali poslie isto zivimo ne organizovano i sve se opet ponovi ali sa vecim zlocinima nad nama Bosnjacima.
Gledam ovdi na zapadu gdje zivim.Crkva iz kraja vodi glavnu riec politike,vodi racuna o obrazovanju i uopce o vaspitanju djece.Crkva ima svoja obdanista,kompanije i mnogo mnogo elemenata koji uticu na opsto stanje.Zasto i nasi nebi uzeli od zapada ono sto je dobro,ono sto donosi korist.Jeli u pitanju ne znanje ili nemoc u pravednom vodenju tih udruzenja i vodenjem naroda.Sjecam se posle rata,pred izbore stranke su imale svoje dousnike[kurire] koji su isli od kuce do kuce i pitali za koga ces glasati.Moja rodica rekaje da ce glasati za stranku Harisa Silajdica i odmah u narednoj sedmici skinuta je sa humanitarne pomoci u Bojniku kod Sarajeva.
Dousnik SDA bio je porjeklom iz Sitareva [Zupa].Kada sam to cuo mnogi od nase famelije glasaju za Harisovu stranku iz revolta.Ovo je jedan primjer kako neznamo da zivimo.Pred sami rat, Srbi su odrzavali sastanke u svakoj Mahali po gradovima,po selima.Razvlacili i dielili oruzje jedni drugima.Mi smo to samo niemo posmatrali i cekali kao ovca noz,kada ce i nama doci pod nase vratove.Nismo se uopce dogovarali,obavjestavali,pomagali i na kraju moralo se to tako desiti sa nama.
Danima slusam da ljudi kod nas u Federaci muku muce da dobiju lovacko oruzje,ja sam ovdi na zapadu otisao u prodavnicu,dao vozacku dozvolu na uvid i za deset minuta dobio dozvolu da po zelji biram koje hocu oruzje za lov.Nisam jos drzavljanin ove zemlje i opet mi nisu pravili nikakve probleme.Jesuli to nasi politicari pametni od ovih,bojim se da nisu.Laz je da ima vise ubistava ako ima vise oruzja.Ako smo oba naoruzani,manje cemo se zamjerati a vise cemo voditi racuna da nebi doslo do problema izmedu nas i odma ima manje i krivicnih djela.
Sve politicke stranke koje imaju pred znak da su Bosnjacke uopce ne komuniciraju izmedu sebe,cak su sve i unutar stranaka duboko razdjeljene i imaju vise negativni struja u sebi.IZ malo radi na politickom polju a i sama ima unutar svoji redova neke posmatrace,obavjestajce i sama se vise bavi licnim nego opcim interesima.Samo lud nevidi da ce u Bosnu doci novi sukobi i opet cemo biti goloruki,gore nego ikada. Zasto IZ nema mejtefe po MZ-a.Zasto nema svoja Obdanista,svoje kompanije...... Nista neradi da se skine sa duznosti neki Bosnjak ako ne zadovoljava potrebe naroda a ima ih takvi,kao sto je Tihic. Nista ne radi ili malo radi da se skidaju sa duznosti rusioci Bosne kojih ima najvise u Banja Luci ... | |
|