Admin Admin
| Naslov komentara: SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINE Wed Nov 25, 2009 6:27 am | |
| SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINEProsle godine pitao me komsija,sta mislim,treba li 25 Novembar slaviti ili bi trebao ovaj dan biti dan zalosti.Malo je zastao a mene uspio tim pitanjem zbuniti.Kada je nastavio sa razgovorom bilo mi je mnogo lakse.Znas koliko smo pretrpili zrtava,koliko je invalida i svega ostalog.Malo sam se pribrao i u kratkim recenicama odgovorijo komsi.
Ovo je slika Sarajeva 5 Aprila 1992god.Taj dan pred mrak pocelo je jako granatiranje Sirokace sa svih cetnickih polozaja,naj vise sa Borija i Blagovca...Sestog Aprila bio je Bajram i dan oslobodenja Sarajeva, Krvavi dan...
Ovo je bio plan Srbijanske akademije o velikoj srbiji i ovo mi nismo nikako mogli izbjeci.Zasto su ubijali Muslimane po Sandzaku,Crnoj gori i svuda gdje su mogli.Komsija je promjenio svoe misljenje i potvrdio moju konstataciju.Tunel ispod Sarajevskog aerodruma kuda smo prolazili...Kuca iz koje se ulazilo u tunel sa Butmira...Mali dio ratnog sjecanjaSjecam se druga koji mi ranjen kaze:Stari ko ce mojoj majki kazati da joj je pogino sin jedinac, nazalost brzo je umro. Sjecam se Vilija Austriskog drzavljanina koji je gotovo stalno bio samnom u Bunkeru ili na nekom drugom mjestu. Vili je bio pravi NJemacki vojnik,nikada nije zaspo na duznosti,niti je sjeo ako ja sjedim,mnogo mi je bilo zao kada je pogino na Zvijezdi [planini] Nisicka visoravan. Sjecam se dok sam se vracao sa linije,kroz Mojmilo,vidio sam sedmere krvave sanke na kojima su izginula djeca sankajuci se izmedu zgrada,ubi ih cetnicka granata iz Nedarica.Sjecam se mnogih rana koje nikada nece zamladit.....Mjesto gdje pala granata,koja je usmrtila mnogo starih osoba,koji su cekali u redu da dobiju hljeb... | |
|