mumin
| Naslov komentara: LUKA Fri Nov 20, 2009 11:22 pm | |
| LUKA Luka je zanimljiva po mnogo cemu vise od drugih sela. Ima svoje prirodne ljepote bolje od mnogih Bosanskih sela,ali i nalazi se u zavidnoj situci. Citav zivot sam dolazijo u Luku sa nekom posebnom radoscu,nije mi bilo tesko cesto pjesacenje,cak i nocu sam dolazio sa Paleza do Vukoljina stana. Cujem da ima jos iz Luke nekih osoba koje ni do danas poslije rata nisu bile u Luci. Pored dobrog puta i pred svega nemaju insani zelje da obidu rodno selo,zaista cudno.
Zar insan moze zaboraviti Lucanska sijela,zetve,kosce,svadbe, proslave,odlazak ponedeljkom na pijacu u Srebrenicu.. Zar moze insan zaboraviti,voce koje nigdi tako liepo i ukusno nije postojalo.
Bilo je u Luci i lijepih druzenja, pogotovu starih generacija. Sada smo rasuti po svijetu i sami pridonosimo da se svakim danom sve vise zaboravljamo.
Zaboravljamo nase prostore,zaboravljamo nase i zajednicke patnje, narocito u proteklom ratu,nista nas nie opametilo.
Slabo smo medusobno povezani,omladina nasa se gotovo medusobno i ne druzi po diaspori. Slabo smo organizovani i slabo informisani,uvijek postoje informacije koje nejdu u javnost a cesto su bitnije od onih sto su javne.Bosni nikada u njenoj istoriji i Bosnjacima nije bilo teze nego sada i kada imamo neki skup, uglavno je baziran na ekonomskoj racunici pojedinac. Mozemo li u diaspori vise i bolje se organizovati i mozemo li mi ikome biti od pomoci u nasem kraju??? PAR SLIKA KOJE STE UGLAVNO VIDJELI??
KRUSEVACKO TOCILO BEHAR U LUCI
| |
|