mumin
| Naslov komentara: KADA POMRU STARIJI,OVO CE MJESTO POSTATI... Tue Sep 01, 2009 3:11 am | |
| Kad pomru stariji, ovo mjesto će ostati srpsko
Zločinačka surovost ali i ravnodušnost onih koji zbog povratnika primaju plaću danas Podžeplju kao da žele naplatiti sve ljepote koje su njegovi stanovnici stoljećima uživali. Nazif Jusupović kaže kako
je nekada imao i traktor, i kosačice, a danas samo bolesno tijelo i ašov. Vlasnik je 200 dunuma pašnjaka, ali kao da nije.
Samo starci
- Primoran sam davati sijeno Srbima džaba. Dvije bale njemu, a jedna meni nudio mi je musliman, a Srbinu sam dav'o tri njemu jedna meni - kaže Jusupović.
Najbliža zdravstvena ustanova je u Han Pijesku, odakle se uputnice mogu dobiti samo za Banju Luku ili Beograd. Zbog toga je većina povratnika prijavljena u Sarajevu, pa u Podžeplju ne može glasati ni za povjerenika u mjesnoj zajednici.
Midhat Omanović, nakon smrti oca i pogibije majke u srebreničkom genocidu, živi sa tetkom. Sa još dvojicom mlađih povratnika za nadnicu siječe drva i kosi livade.
- Da nađeš djevojku moraš ići u Sarajevu, đe'š je naći ovdje. Sve je ovdje staro - kaže Omanović
Izgubio sina
Mujo Gušić iz Rijeke ni 14 godina poslije ne može sebi da oprosti što je preživio srebrenički genocid. Kada bi mogao vratiti vrijeme rado bi u smrt umjesto sina Nihada, koji je imao 17 godina kada je metkom u glavu ubijen tokom probijanja prema Kladnju.
- Trećeg dana smo se razdvojili kada su bacili otrove. Tražio sam ga cijeli dan. Nakon četiri godine su ga našli dva kilometra od mjesta gdje sam prošao - sjeća se Gušić.
Kroz minska polja i zasjede putovao je 33 dana.
- Kada sam treću noć izgubio sina meni je bilo svejedno hoću li preživjeti, ali nije me htio metak - kaže Gušić.
Tužnim pogledom uprtim u Podžeplje dodaje kako će, kad pomru stariji, ovo mjesto ostati srpsko.
Mezar carskog oficira
Nazif Jusupović kraj džamije za koju se ne zna kada je izgrađena, pokazuje nam mezar star oko 240 godina. Pripadao je, kaže, Bintbaši Mustafi, carskom oficiru koji je predvodio hiljadu vojnika. Nedaleko je i mezar Salke Hasanovića, koji je umro 1973., a živio je 120 godina. Međutim, između slavne historije i sretnije budućnosti ispriječila se nedavna prošlost koja Podžeplju ne da naprijed.
U mjestu u kojem je 100 kuća sravnjeno sa zemljom očekuju obnovu pedesete. Ko zna zašto, domovi povratnika građeni su na novim lokacijama, a sablasna zgarišta još uvijek su pored njih.Autor: A.BAJRAMOVIĆ | |
|