NOVI PROJEKAT: LIJEVA OBALA DRINE USKORO NACIONALNI PARK?
Autor
Poruka
Admin Admin
Naslov komentara: NOVI PROJEKAT: LIJEVA OBALA DRINE USKORO NACIONALNI PARK? Mon Aug 16, 2010 3:33 am
Za novi proekat,prilog iz buduceg Nacionalnog parka
Desna obala Drine je nacionalni park već 60 godina, dok se za lijevu obalu (Srebrenica i Žepa) pokazuju samo interesi uništavanja prirodnih resursa. Kome je stalo do čega pokazuje, između ostalog, i činjenica da je nedavno vlada RS dala zeleno svjetlo za izgradnju HE na rijeci Žepi, što bi predstavljalo početak nestanka prirodnih ljepota ovog kraja.
Evropski centar za zaštitu prirode je preko regionalnog centra REC, regionalni centar za okoliš, u 10 općina jugoistične Evrope zbog specifičnog biodiverziteta u tim općinama (BiH: Srebrenica i Goražde, Srbija: B.Bašta i Zlatibor), zbog pitanja jednog ekosistema, naime ekosistema Pančićeve omorike, pokrenuo izradu LBAP-a u ovim općnama, s ciljem zaštite i očuvanja biodiverziteta, kao i sufinansiranje projekata unapređenje i koristi od biodiverziteta.
U cilju očuvanja prirodnih resursa lijeve obale Drine, u Srebrenici je pokrenut prvi projekat LBAP (lokalni akcioni plan za biodiverzitet) u BiH i jugoistočnom dijelu Evrope. Projekat će interesnim grupama biti prezentiran na rekultivisanom dijelu etaže brane rudničke jalovine u Sasama.
«Radi se o proces-dokumentu zaštite bidiverziteta (raznolikosti živog svijeta), što ne znači samo zaštitu, već i korist. To je skup projekata koje treba realizovati u narednih 10 godina, nakon izrade studije biodiverziteta kao osnovne baze od koje se polazi. Na mnogim seminarima koje sam posjetio u okruženju uvjek sam isticao problem da je svjetski presedan da je desna obala rijeke Drine nacionalni park, a lijeva plato za nekontrolisanu eksploataciju prirodnog resursa. Uspio sam skrenuti svjetsku pažnju na taj problem. Sad mi je cilj napraviti fitocenološke snimke i ukazati na specifičan biodiverzitet ovog područja sa oko 200 endemičnih biljnih vrsta, što bi bila baza da se prostor proglasi nacionalnim parkom prirode. To bi preporodilo kraj stvorilo uslove za razvoj regije», kazao nam je Ilijas Begić, Srebreničanin, kandidat za narodnog poslanika u RS-u SBB BiH.
On ističe da bi svi projekti imali prefiks «eko», te da je za sada rezervisano oko pet miliona eura za realizaciju projekata iz LBAP-a. Podršku za ovaj projekat je Begić dobio od čelnih ljudi iz NP Tara, a čelna osoba u Evropi je Turkinja Ajšegul Gil, čiji je muž u norveškom parlamentu. Za realizaciju planova je potrebna i podrška bh. državljana, pogotovo onih iz manjeg bh. entiteta. Stoga je jedan od ciljeva i proširivanje spektra interesnih grupa na bh.dijasporu, nevladin sektor i asocijacije mladih sudenata u dijaspori.
Begić apeluje na sve koji mogu da daju svoj doprinos da prostor lijeve obale Drine, općine Srebrenica i Žepa, bude nacionalni park, po uzoru na desnu obalu Drine koja je to već 60 godina.
Izvor: IslamBosna.ba
DIO BUDUCEG NACIONALNOG PARKA
Vukoljin stan
Grad:Crnu sumu koju vidite to su vecinom Panciceve homorike,ima ih dosta i za Ponorom sasvim druga lokacija,odmah od Lucanske skole do Lucica...
Gradine ispod Grada...
GRAD..
GRAD..
POGLEDINJE....
POGLEDINJE..
DEDINA RAVAN
IZA OVE KRUSKE BIO JE HAN,DVA PUTA GORIO I DVA PUTA OBNAVLJAN,UMJESTO DA SE PLANINSKI DOM PRAVI OVDI,RADIJE GA PRAVE U SASAMA......................
VUKOLJIN STAN...?
MJESTO GDJE VEC BILA LOVACKA KUCA NA KRAJNJEM MJESTU BIELE VODE....
IGRISNJIK GDJE SU KOMUNISTI BILI PLANIRALI PRAVITI HOTEL SA IMENOM -VAZDUSNA BANJA-
KLOTIVAC...?
POGLEDINJE...?
POGLED SA GRADA...
MZ.LUKA...
VUKOLJIN STAN
POGLED SA ZLOVRHA...
Admin: komentar modifikovan dana: Tue Aug 17, 2010 4:05 pm; prepravljeno ukupno 5 puta
Admin Admin
Naslov komentara: Re: NOVI PROJEKAT: LIJEVA OBALA DRINE USKORO NACIONALNI PARK? Mon Aug 16, 2010 4:13 pm
Dobio sam dva texta na imel adresu da ih postavim kao komentar na ove price oko plana za Nacionalni park koji treba da uradi Srebrenica. Odmah da kazem da svaki pojedinac kiji se registruje a potom loguje moze pisati na ovom portalu isto ko ija ma da drugi obicno odaberu par ljudi i daju him da rade kao Administrator ili moderator,ovdi moze pisati svako. Zbog toga ja ovo necu postavljati,ako neko osjeca da nesto treba reci neka to kaze on,sa svojim potpisom ma kakav bio. Zadnji potpis bio je-rodna gruda-