Admin Admin
| Naslov komentara: Bajram u Bijeljini Sat Mar 21, 2009 4:37 pm | |
| KRVAVI BIJELJENSKI BAJRAM 92Bijeljina je za javnost zatvoren grad.Vec na izlazu iz opstine Tuzla nezvane goste docekuju barikade, sleper i nekoliko automobila. U delegaciji sa kojom pokusavamo proci uz vojnu pratnju su dr. Biljana Plavsic, Fikret Abdic i general Prescevic. Naoruzani srbi vec tu vracaju ekipu TV Sarajevo i evropske posmatrace sto ne obecava nista dobro. Citav put od izlaska iz Tuzle do Bijeljine kontrolira kordon naoruzanih srbskih teritorijalaca, koje je Arkan stavio pod svoju komandu i oznacio bijelom trakom oko rukava. Tu je i obavezan folklor: uzdignuta tri prsta i neuredni ljudi. Prolazimo kroz Ugljevik, svuda su naoruzani srbski teritorijalci.
Dok ulazim u Bijeljinu, jezim se od avetinjskih slika koje vidim. Na vecini kuca su zatvoreni prozori, spustene zavjese, roletne. Susrecem sa nevjerovatne udaljenosti jedan uzasnuti pogled zene, i vidim jasno oci koje necu nikada zaboraviti. Slusamo bijeljinski radio i cujemo razgovjetno da je taj dan ekipa komunalnih radnika pronasla na deponiji 25 nepoznatih leseva. Kasnije mi isto to govori srbski teritorijalac sa trakom oko ramena i izgleda da je zbog toga jako ponosan. Dodaje da ima jos leseva koje smetljari trebaju pokupiti. Jedan od beogradskih novinara, mojih dobrih prijatelja, kaze mi da su gradske ulice pocistili prije dolaska delegacije. Vec na samom prolasku kroz grad, primjecujem prizor od koga se ledi krv u zilama: na vrhu dzamije vihori se srbska zastava. Drugi je dan Bajrama, najveceg muslimanskog praznika.
Kasnije saznajem da su i na drugu dzamiju stavili srbsku zastavu. U kratkim razgovorima sa gotovo sumanutim bijeljinskim muslimanima, koji su skupili hrabrosti da izadju pred Fikreta Abdica, saznajemo da je dzamija i opljackana. Abdic je pokusao da udje u dzamiju, koja se nalazi preko puta prijeljepog bijeljinskog parka. Zaustavili su ga naoruzani ljudi i objasnili mu da je u blizini snajperist. Usput, zapucalo se iz nekoliko oruzja i rezija je bila potpuna. Tada se dogadja cudo. Dobro zasticenom Arkanu, u setnji bijeljinskim ulicama prilazi sijedi novinar iz Sarajeva, kojeg nisam poznavao do tada. Zove se Vlado Mrkic i kaze mu mrsko: -Sram vas bilo zbog ovoga sto ste uradili nasim bosnjacima! Arkan se okrenuo i zaprepasteno pogledao u Mrkica. Abdic i Plavsicka, citava svita se zaustavila i ukocila. Nastupila je tisina. Sta bre pricas? Ko si ti? Upitao je Arkan.
Ja sam Vlado Mrkic, novinar "Oslobodjenja". Sram vas bilo. Ja sam zivio u Bijeljini sa Bosnjacima kao sa pravim komsijama. Zbog ovoga ce vam se suditi, sigurno. Covjek je zavrsio, Arkan je zacudjeno gledao u njegovu licnu kartu i okrenuo se prema Plavsicki, koja je sa mrznjom pogledala prema Vladi Mrkicu. Odnekud se stvorio Ljubisa Savic Mauzer i negdje odvukao Mrkica. Kasnije sam cuo da je 4-5 sahata proveo u zatvoru i da je nakon svega pusten. Fikret Abdic je u kasarni razgovarao sa generalom Savom Jankovicem i njegovim oficirima. Prvi utisak o ovim oficirima je da se radi o izgubljenim ljudima, koji neznaju sta bih to vise i kome uopste mogli reci. Nesto pokusavaju, gotovo sapatom, ali na pola recenice uglavnom odustaju. Mucnu atmosferu ponekad prekida Fikret Abdic svojim pitanjima. Uzalud. Oficiri djeluju kao neko ko se sbio u svoje kasarne pred zlom sto se desava u avetinjskom gradu, koji je valjda njihov. - Mi smo ucinili koliko mozemo. Primili smo ove ljude i nahranili ih - govori general Savo Jankovic o izbjeglicama u svom logoru. - Ljudi su ovdje smjesteni,
njih oko 300, ali ih je daleko vise u Patkovacu, negdje oko 1.500. Ovdje su i Srbi i Bosnjaci, u Patkovici su sve Bosnjaci. Zelim ih sve vidjeti - govori Abdic. Ubrzo nakon toga medju oficirima se osjeti strah. Jedan od njih, pukovnik, svaki cas izlazi i obavjestava da je moguc napad na kasarnu. Nevjesti, nisu ni pokusavali slagati kako treba. Namece se pitanje: sta se to zeli sakriti. Napokon, nakon ovoga treceg izlaska, pukovnik poziva generalaJankovica koji se obraca Abdicu: - Morate hitno u zgradu opstine, jer tamo je gospodja Biljana Plavsic. Tamo cete razgovarati sa Arkanom. - Moram popricati sa izbjeglicama, uzalud sam dolazio ako ne popricam sa njima - govori Abdic. Na izlasku, susrecemo se sa izbjeglicama. Oko nas steze se obruc naoruzanih. Ljudi placu i uzdisu. Potpuno izgubljene zene zahvaljuju se Armiji na tome sto ih je primila i ugostila. Nekada su izdvajali pare za Armiju. Abdic pita, pokusava nesto doznati. Zbijeni smo u gomili ljudi. Ne vjerujem svojim ocima. Svi tesko disemo. Svugdje okolo je plac, gorko se narice, tegobno. Jednu od zena pitam sta je ovdje bilo. Nevjeruje mi da sam tu kako bih saznao istinu. Samo upucuje pogled nevjerice, a onda govori o klanju i teroru, o ubijanju Muslimana.
Prica mi da je vidjela kako su zaklali dvojicu brace kosica, uglednih bijeljinskih intelektualaca. Fikreta Abdica odguruju od gomile, a mi idemo prema opstini. Na vratima sale gdje ce se odrzati sastanak stoji Arkan i vraca nepozeljne. Sa mnom je i Velibor Golubovic, dopisnik Radio-Sarajeva, cije smo izvjestaje o "oslobodiocu" Arkanu vec slusali na radio stanicama. Arkan ima dva covjeka sa sobom. On sebe naziva generalom, iako kazu, ima oko 300-400 boraca. Tu su majori Bijeljinac Mauzer i izvjesni Suca, sa izgledom kriminalca. Omaleni arkanovac, sa ogromnim zjenicama dolazi i trazi dokument od Golubovica. -Sa Radio-Sarajeva sam - govori Golubovic. - Vi ruzno pisete o srbima i lazete. Izlazi dolje, pred zgradu! - Priskacu neki ljudi i govore o rodbinskoj vezi Golubovica i generala Kukanjca, ali je arkanovac neumoljiv: - Sto odmah, bre, nisi rekao. Izlazi napolje! Covjek koji je kao i ja dobio najruzniji zadatak da dodje u Bijeljinu, sada pita sa strahom: - Hoces li reci svojima da me ne ubiju...- Nakon toga naredjuje da odvedu i mene, ali me snazno vuce natrag iz ruku dvojice srbskih teritorijalaca Prascevicev adutant, sa kojim sam se zblizio i koji sanja povratak u svoj Pozarevac. Pocinje cak svadja izmedju Pedje i arkanovca. Ovaj mi drzi hekler na celu dok se odguruje sa Pedjom. Izlazi zatim Arkan i rastjeruje svoje. Svi poslusno nestaju u trenutku i ja sa Prascevicevim pratiocem nastavljam razgovor kao da nista nije bilo...
Malo kasnije, kad se sastanak zavrsava, prilazim Arkanu: - Da li je predato naoruzanje, kao sto je trazeno - pitam. -Jedna trecina. Opet posjete za Fikreta Abdica. Ulazimo u jednu zgradu, u stan gdje je lijes u kome lezi starica Mirjana Ilic. Poginula je od zalutalog metka u svojoj kuci. Ne mogu, kazu da je sahrane i vec cetiri dana les je u praznom stanu. Izlazi covjek sa djetetom u narucju. Bosnjak je, zena Hrvatica. Njegov sincic u narucju zove se Mirza. Samo da ovo prestane - govori uspaniceno i dodaje - neka bude i Srbija, neka bude bilo sta, samo da mi djeca zive.
Prilazi mi cudna osoba u Bolnici i govori polusapatom: - Niko nije ostavljen u zivotu od ranjenih. Kako ce postedjeti njih kad su klali nevine ljude samo zato sto su Bosnjaci. Ubijen je i Milo Lukic, brat Veljka Lukica Kurjaka. Cetnici su ubili jos dvoje Srba i ne znam ko su. Koracam za kolonom i sad mi postaje jasnija muka ljudi koji zatvoreni u podrumima cekaju dalju sudbinu. Imaju li djece? Placu li nocu tamo dole u mraku? Koliko ce jos izdrzati tamo? Pitam se sta mi se ovo dogadja? I onda odskocim od ulice, jer stao sam na lokvu zgrusane, osusene krvi. Ulice nisu bas najbolje oprane...Ispred mene arkanovci govore o pljacki dzamije i o mnogo mrtvih u njoj. Fikret Abdic ulazi u radio SIM da razgovara sa bijeljinskim Bosnjacima.
Fikret razgovara, a ja od jednog arkanovca, portira izmoljavam tranzistorcic i ukljucujem. Sumnjam da ce ga pustiti u program. Moje su sumnje tacne. Bradati, celavi novinar Petar Simic vise se prepire nego sto razgovara sa Abdicem, a svaki cas napada predsjednika Izetbegovica. Abdic razgovara u prazno i jasno je da Bijeljina krije svoje zlocine. U tom trenutku prilazi zena koja razgovara sa Abdicem. Nakon tog mucnog razgovora okrece se meni i pominje JUTEL. Oni ce doci ubrzo, rekla je to kao da govori nekakvu formulu za spas bijeljinskih muslimana. - Zvali smo ih i molili samo da nam se napravi izlaz iz ovog pakla. Neka nam se otvori nekakav prolaz samo da izadjemo. Sve cemo ostaviti. Eto im sve - i kuce i stanove, eto im sve sto smo mukom sticali citavog zivota, ovdje u gradu vise nejma zivota za nas... Pokazala mi je na sumanutog covjeka koji je bezciljno hodao okolo. Zove se Jusuf Danovic. - Citavu porodicu su mu zaklali...Dok je govorila izgubio sam se u imenima. Koliko ima mrtvih ljudi po Bijeljini, u kucama? Vidio sam vladiku Kacavendu.
Vidio sam u jednom trenutku i Gorana Hadzica, samozvanog sefa SAO Slavonije. U parku uz obezbjedjenje, Plavsicka moli Arkana da JNA preuzme grad, dok generali Prascevic i Jankovic sjede na klupi. - Ne dolazi u obzir, odgovara samozvani general. Prvo da ovo ovdje pocistim pa idem na Bosanski Brod. Gledao sam Armiju u kojoj je ovaj poslasticar imao vise autoriteta od dva slomljena covjeka sa cinom generala. Gledao sam kako mu Prascevic, cak, raportira. - Jeste li bili u Vukovaru, upitao je Arkan Fikreta Abdica i kad je dobio negativan odgovor, poslasticar je dodao samozadovoljno: - to je nesto nezaboravno. Pojavljuje se doktor Klicanovic, koji protestira zbog opste pljacke muslimanskih kuca. - To se ne smije vise dogadjati, prekinite s tim odmah, obraca se covjeku u sivkastom odjelu koji ocigledno radi u srbskom kriznom stabu. Zatim Klicanovic govori nesto nevezano, meni nejasno, o mucenju jednog djeteta. Gospodja Plavsic daje intervju za "Ekspres politiku" i zahvaljuje Arkanu na intervenciji u Bijeljini. Ljubi ga na odlasku. Izvor: http://www.armijabih.com/ | |
|