Naslov komentara: Halidov mezar Sun Jan 24, 2010 3:49 am
Kod Halidova mezara. Gradine i Crni-potok
Prie dvie tri godine bilo je nekih predloga da lovci i krivolovci urede mezar Halida Zejnilovica. Tada se govorilo da se malo prikupi novac i da jedna grupa Lucana ode i uredi Halidu rah.Mezar. Govorilo se da bih trebalo napraviti neku manju plocu na kojoj bi bilo ispisano,ono sto bih se dogovorili. Predloga jeste bilo,ali konkretno nije bilo nista.
Ja sam ovih dana dobio dvije poruke u kojima se ljudi pitaju sto ovo nije realizovano. Ja nisam bio nikakav pokretac ove akcije,sem sto sam ucestovao u samom razgovoru. Kakvu god ko akciju pokrene ja cu je podrzati maximalno sa moje strane. Dva puta sim u ovih deset godina isao u BIH i oba puta sam posjetio Halidov mezar i ako je mnogo tesko i ne pristupacno mjesto.Onaj ko nezna da je tu mezar,nebi ga nikada primjetio,niti nesto ima da posjeca na mezar.
Ispod ove stiene sa lijeve stijene su Gradine,gdje se nalazi Halidov mezar.
Halid je prie 40-45 godina pogino iduci u lov na domak Crnog potoka,od prilike na pola stiena,od brda do Drine. Bilo je proljece,nekako sarokopan,hladno vrieme. Zena rah.Halidova po njegovu nestanku sedmi dan obavjestila je odbornika MZ Luka u vecernjim satima. Odmah uvece selo se organizuje i rano ujutro krece u potragu. Salko Sejdic sa camcem i starim ljudima ide i kordinira sa Drine akciju koja ide u potragu za Halidom preko stijena.
Gradine .................
Vecina ljudi usla je u stijene odmah iza Jasikovice i krenula prema Crnom potoku. Prvi dan su dosli pod Grad, do mjesta koje se zove Kapija.
Drugi dan su usli u mjesto ispod Gradina i brzo su pronasli Sal koji je pripadao Halidu rah. Nize desetak metara i Halidovu pusku. Ali Halida nije bilo u tom pravcu do Drine.Obzirom da teren nie bio tezak za kretanje,bile su male mogucnosti da se Halid otkotrljao u Drinu. Neko se u Camcu dosjetio da je mozda Halid bio priseban i da je kreno brdu prema kuci. Ta se pretpostavka vrlo brzo obistinila. Halid je imao dvie rane na glavi.Sam je sebi zamotao peskirom glavu.Skupio malo drva i pokusao da nalozi vatru, na zalost nije uspio,tu je zaspo i umro. Jedanesti dan uz prisustvo policije,propisno je ukopan,malo nize gdje i pronaden. Dzenazu je predvodio mjesni hodza Idriz Begic a ljudi je bilo,gotovo cielo selo. Tri puta sam posjetio Halida rah.mezar.
Na lievoj strani u pola ovih stijena je Halidov mezar..
Svaku akciju bih podrzao.Ovo je ujedno i odgovor na prosla dva pitanja.
Admin: komentar modifikovan dana: Tue Jan 26, 2010 6:04 pm; prepravljeno ukupno 8 puta
Palma
Naslov komentara: Re: Halidov mezar Sun Jan 24, 2010 6:49 pm
Jeli bilo izvodljivo da se taj covjek donese u selo i ukopa u groblju. Ako nije tada,zasto ga nisu Lucani donieli kasnije,recimo za nekoliko godina.....
Hvala??
Igrisnjik
Naslov komentara: Re: Halidov mezar Sun Jan 24, 2010 7:03 pm
Samo bih se nadovezao na ovo pitanje.Mozeli se ovaj covjek sada iznijeti iz stijena i ukopati u groblje,obzirom da se vrsi prenos mrtvi koji su poginuli tokom rata i nisam cuo da je to grehota,naprotiv mislim da je sevap,mozda bi i ovdi bilo sevap.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Halidov mezar
Halidov mezar
Stranica 1/1