Admin Admin
| Naslov komentara: Starinsko vrijeme Tue Jan 12, 2010 9:06 pm | |
| Stare price Stare price gotovo sve ostavljaju pozitivan uticaj na citaoca i pored toga rietko se pisu. Ja sam zelio odavno da napisem pricu o mom zivotu sve od rodenja pa na dalje.Nisam nikada uspio i ako sam jedno vrijeme vodio Dnevnik moga zivota,koji mi moze dosta pomoci. Za ovaku pricu treba jako dosta snage i volje.... Obzirom da sam ja gotovo poslednja generacija koja je rodena u starim vremenima,generacija koja pamti prelaz vremena starih obicaja u nove ili zaostalog vremena u savremenije vrijeme.
Moj dnevnik su procitala moja djeca i vise puta su pricali o tadasnjem zivotu i osjeco sam da bas zbog tog dnevnika u njima se pojavljuje vise postovanja prema meni i samoj Luci. Svaki covjek ima zanimljivu pricu o svom zivotu,pogotovo sa sela iz ciele Bosne pa i sire. Nista manje zanimljiva prica nije ni onih ljudi koji su sa nasih prostora imali srecu da se skoluju,da postanu cak i direktori. Svi ti ljudi u odlasku na skolovanje imali su dosta ekonomski i svih drugi problema.Koliko puta pored nedostatka novca su pozeljeli da iz skole idu svojoj kuci,da obuku modernu odjecu i obucu i na kraju da imaju svoj stan.Sve su to zivotne price u pojedinacnim mukama. Jednom nas je vise iz moje generacije raspravljalo na sijelu o proteklom vremenu i gotovo svi smo te 50 i 60-e godine opisali kao kameno doba.
Za taj opis imali smo more dokaza. Moj dokaz je bio sjecam se:Zamisli te Lucane ili Krusevce koji se negdje u dubini sume Radave,Hodina vrlja ili na Lokvi, sakupili su dosta stapova za gulenje kore, [smrdi lieske]koja se prodavala za izradu liekova protiv bolesti ZUTICE. Nalozili bi smo vatru u velikoj sumi gdje se samo ponegdje zraci sunca uspiju probiti na zemlju izmedu velikih stabala. Posjedali smo oko vatre,ispred sebe stavili bi veci kamen na koji smo stavljali pomenute stapove a onda drvenim malim maljem udarami od jednog kraja prema drugom na stapu i tako se sa strana kora odvaja sa svoga drveta koju smo mi pazljivo sakupljali u vrece.
Svi su se slozili da se ova slika podudara sa kamenim vremenom. Prodavnicu smo imali u koju se dogonila roba iskljucivo na konjima,pa je zbog toga uvijek bila polu prazna. Cesto smo zimi morali ici u Zepu u prodavnicu i ako je bilo rizicno. Pored puta u jednom pravcu koji je trajao po 3h,blo je tesko prtiti,opasnost od umora i vukova. Kada sve prepreke predemo,cesto i tamo nije bilo osnovnih namirnica,naj cesce gasa i drugih jako potrebni sredstava, pa se rade islo na sigurno u Srebrenicu.Taj put je vremenski u jednom pravcu trajao pjesacenja po 6h kada je kopno,zimi nmogo vise.
U polasku bi se pored puta koji ide niz Ravno,trazila suha bukva koja je pala na zemlju ili truhla suplja uspravno pa bih se zapalila da gori u slucaju u povratku ako bi neko naisao iscpljen da se moze ogrijati i odmoriti pored vatre sto bi znacilo siguran spas od smrti. Iz ovakih mjesta mora biti svaka zanimljiva prica a ovake su price iz svih Balkanski sela. Kada bih svaki pojedinac sa ovih prostora napisao svoju pricu,vjerujem da bih pozitivno uticala na njegovu djecu pa i druge koi je procitaju.
Nie sramota,niti pocjenjivanje pisati ovake price. Niko nije kriv,niti zasluzan sto se rodio i nasliedio te prostore,gdje je bio tezak zivot.
U 2010 Godini gledao sam pricu bogatog amerikanca koji iz Brazila vraca sina u Ameriku .Dijete se vratilo u Ameriku sa svojih 9god. NJegov otac 5god.sudom se borio za njega i zivio u hotelima.Djete je bilo gotovo stalno sa njim,izvodio ga je na najljepsa mjesta u povratu u Ameriku,obezbjedio je otac sinu sve sto insan moze zamisliti. Rekao sam svojima:Ovo djete nece znati samostalno ziviti,niti ce ikada valjati. Nije se ucilo borbi za zivot ili nesto bar drugo.
Zbog ovih i drugih desavanja kroz zivot,trebo bi svako imati,svoju zivotnu pricu,ako nista drugo neka je citaju nasi naslednici,tako ce znati nasu proslost i nase greske. | |
|