Naslov komentara: KAKO EJUB SVIRA Sun Dec 27, 2009 4:58 am
NASI STARI DANI
Mnogi su igrali kako je nekada Ejub svirao,nije lose da se malo posjete..... Ejub je obecao drugi put,napraviti duzi i bolji snimak,ovo je kako kaze bila samo proba...
Admin: komentar modifikovan dana: Mon Dec 28, 2009 6:45 am; prepravljeno ukupno 6 puta
Admin Admin
Naslov komentara: Re: KAKO EJUB SVIRA Mon Dec 28, 2009 5:12 am
Sama pojava Ejuba Sulejmanovica sa Sargijom,asocirala me na moje najstarije dane,bolje reci na moje najmlade dane.Ejub je bio ucesnik i nosilac nase Lucanske kulture toga doba.Ejub je jedini znao svirati Harmoniku u MZ Luka. Posle pronalaska Ejubova kratkog videa,na YOU-TUBE,pokusao sam da pronadem jos nesto bar slicno nasoj istocnoj Bosni iz starinski vremena i ovaj me video posjetio na tu nasu proslost.Pamtim ja u Luci Caksire od raznog materijala,predne,Suknene i na kraju kupovne,gotovo sve sto ima na ovom videu,bilo je i u Luci. Pamtim ovaka zimska sijela,veliku jednom godisnju proslavu na kojoj se okupljalo po nekoliko hiljada naroda, Djevojke su veci dio one glavne kolale,jednom sam ih brojao u jednom kolu bilo ih je samo tri manje od 500,sve su bile iskljucivo u dimijama. One malo imucnije imale su struku dukata oko vrata,kao danasnje ogrlice,poneke su imale i po tri strke, u pricama se govorilo i po 300 dukata... Asikovanje se strogo krilo od oca i brata,ako je cerka odnosno sestra u pitanju. Ejub je cesto na sijelima i seoskim svadbama bio glavni svirac.Namirnice u selo dogonile su se iskljucivo na konjima....