mumin
| Naslov komentara: Podrinjski Bošnjaci po kurbane odlaze u Srbiju Fri Oct 30, 2009 10:11 pm | |
| Bajramović: Dobro dođe kad prodam koje janje Podrinjski Bošnjaci po kurbane odlaze u SrbijuPo kilogramu plaćaju tri KM, dok je cijena u Bratuncu pet KMU povodu Kurban-bajrama, koji se po Takvimu Rijaseta IZ u BiH obilježava četiri dana, počev od 27. novembra ove godine, vjernici već uveliko pripremaju kurbane. U Podrinju se kurbani kupuju i po nekoliko mjeseci ranije i uz posebnu pažnju hrane do praznika. I dok će mnogi Podrinjci, nastanjeni širom svijeta, poslati novac u Bratunac, Zvornik, Srebrenicu i druge općine da im se od povratnika kupe kurbani i u mjestu odakle su izgnani žrtvuju, mnogi vjernici po kurbane odlaze preko Drine, u susjednu Srbiju. Prema onome što smo mogli doznati, odlazak po kurban u Ljuboviju, Republika Srbija, postalo je praksa jer se tamo meso po kilogramu plaća oko tri KM, dok je cijena u Bratuncu u prosjeku pet KM. Transport se vrši nacrno jer je prvi granični prijelaz za stoku na Rači. Na prijelazu u Bratuncu nije dozvoljeno prevoziti životinje jer je registriran kao putnički i teretni prijelaz. Esad Bajramović iz Repača samo je jedan od mnogobrojnih povratnika koji sa svojom petočlanom porodicom glavni izvor primanja izvlači iz poljoprivrede i stočarstva. - Bošnjaci u RS se uglavnom bave zemljoradnjom i stočarstvom jer drugog izvora primanja nemaju. Vrata javnih ali i privatnih preduzeća za njih su zatvorena. Ostvarujem 150 KM po osnovu demobiliziranog borca, i to nije redovno. Zato mi dobro dođe kad za Bajram prodam koje janje. Poznato mi je da Bratunčani idu u Srbiju po kurbansko meso i to za malu razliku jer im značajan dio sredstava ode na prijevoz - kaže Bajramović, navodeći da i on brave prodaje po pet KM po kilogramu.Preporuka imama - Zbog teške socioekonomske situacije u kojoj se nalaze Bošnjaci povratničkih općina jer ne mogu ostvariti pravo na rad, bolje je kupiti kurban od povratnika u Zapolju, Blječevi i drugim mjestima jer većina njih uglavnom živi od poljoprivrede i stočarstva. Vrlo je bitno da se kupuju vakcinisana janjad - kaže Elvir ef. Hodžić, glavni bratunački imam, navodeći da mu je poznato da se po kurban odlazi u susjednu državu. Nikada mi necemo dozvati se pameti.Licno bih zakljucao vrata kada bih znao ko mi nosi kurban kupljen od srbina,bez razmisljanja jeli grijeh ili nije......? Moze se desiti da kupi Kurban od ubice svoga najmilijeg...... | |
|