mumin
| Naslov komentara: KROZ SIROVU GORU Tue Jul 07, 2009 7:39 pm | |
| Vukoljin-stanNe kaze se dzabe da u jednoj sliki ima vise od hiljadu rijeci. Ove slike su me posjetile na mladost,na djeciju igru ispod velikih drveta,kao i sakrivanje od nevremena. Ova me bukva posjeca na velika drveta po Hodinu vrlju,oko Brestovika i Crnom potoku. Bilo je velikih Brijestova da nas cetvero cobana jedva skupa opasemo taj Brijest.Jedna homora u Sjeci imala je 17 kuboka oblovine kada su je Srebrenicki glodari posjekli.Pored svega, Luka nije imala puta.... Sada kada je na vidiku bolji zivot,sve manje onih kojima je potreban put i ostale pogodnosti za zivot.Put kroz Sirovu goru je najblizi moguci put Sarajevo-Vukoljin-StanEnveru nije promakla ova lijepa bukva, kao da je znao da je ovamo rijetkost vidjeti bukvu..Ahmo i Sakir,prave prvi posleratni plovni objekat u Luci.O Ahmi i njegovu lovnom iskustvu svakako bih se imalo mnoge cega ispricati.Enver se raduje zavrsetku ovoga camca,mozda se i on nekada provoza ko zna...Mecavni do,kuda se nekada kosilo,gdje bila kod Hadzi Sece,velika moba kosaca,sada se bar pocelo da krci,cisti..Ponvo se vracam putu.Kod nas u poslednjih 15 dana padala je svakodnevno kisa pa su bili prekinuti radovi na putu,ipak Enver Stitkovac,ponovo je pokrenuo svoju masineriju iz Sirove gore u proboj puta,prema Zlovrhu.Moja velika zelja je uvijek bila da dodem iz Sarajeva niz Kitoge na Vukoljin stan.Sada zahvaljujuci Enveru a bogami i Muhamedu mozemo doci u svaki cair sa kamionom... Jer je jedan krak puta dosao ravno u bivse naselje na Vukoljinu stanuEnver nije imao posla da ide u Sirovu goru,ali isao je radi nas.Da nam pokaze ono sto svi zelimo vidjeti...Put e zarasto,hoceli vise ikada biti kao prije veliko je??Bila je sumaglica,ali jasno se vidi dijo nase lijepe prirode..Vikendica na Vukoljinu stanu,Muhidina Begica u cijoj je blizini skretnica za Luku..Sarena bukva,jedno od ljepsi mjesta na nasem kraju,jer ima prelijep pogled na Kanjon Crnog potoka i na Susicu,kao i Crvene stijene.. | |
|