celo1
| Naslov komentara: Nadoh starca gdje lezi kraj KAMENA Tue May 05, 2009 2:23 am | |
| NADJOH STARCA GDJE LEZI KRAJ KAMENANadjoh starca gdje lezi kraj kamena. Upitah ga zasto tu lezi, zasto je sam. Odgovori mi: Zar ne vidim da je u drustvu, Da je pokraj njega kam. Kad umrem, veli, kad legnem Da vjecnim snom spavam., Pobosce mi kamen nad glavom, Pa se na njega navikavam. sta bih drugo do da slomim drvce. I bacim ga niz vodu da te nadje. Nemam nista do to drvce. Nemam ladje. Idu putovima svakojakim: Ravnim, krivim, tankim - I sve tajnim ... Uvijek jednako: muz naprijed, zena za njim. Gore preko neba isto tako idu Njihove sjenke: on naprijed, Ona za njim. Idu i preko neba putovima Ravnim, krivim, tankim - I sve tanjim. Jedne noci ce, moze biti uz ustap - Pasti sa neba zvijezda... I niko u Godocelju nece znati Da je to Iz njihovih ruku Ispao stap. Gle rane na toj brezi! Zasjekao sam joj koru Kad sam bio mali. Gle, proslo je od tada Pedeset ljeta, A rana jos zarasla nije. Moze biti stoga sto je od djeteta. Klikni na link ispod• CAMIL SIJARIC• KAZU• Historija Bosnjacke knjizevnosti • Zemaljski muzej BiH• Bosnjacki institut• Bosanski jezik• Povjesni znacaj Islama za Jugoistocnu Evropu• Islam - Sta muslimani vjeruju• Geneza Bosnjaka• Na Bobovcu kraj Kraljeve Sutjeske• Znameniti Bosnjaci• Vatru je zapalio svestenik Bogumil• Korjeni, ucenje, popis djedova• Bogumili i inkvizicija, zablude• Bogumilstvo, religiozni problem Bosanske medijevalne teme• Neka oprosti gospodja Evropa• O steccima• Nekropole i lokaliteti• BH Poezija• Mesa Selimovic o Bosni • Bibliografija: Kulturna historija • Camil Sijaric• Narodna nosnja• Sabrana djela Alekse Santica• Stranica o Ivi Andricu• Ne-obrazovanje u Bosni i Hercegovini• Kratka povijest kulture Bosne i Hercegovine | |
|