Admin Admin
| Naslov komentara: 17 GODINA ROPSTVA U SRBIJI Sun May 03, 2009 8:30 pm | |
| Sudbine: 17 godina ropstva u Srbiji
Nestala neposredno prije rata, zatim dospjela u Srbiju, gdje ju je našao sadašnji suprug Miroslav Đilas • Duško Tomić tvrdi da je žena držana u ropstvu...
03.05.2009. 08:57
Envera Vuković (35) iz Kuprešana pored Jajca nakon 17 godina jučer je u Dječijoj ambasadi "Mađaši" u Bijeljini prvi put zagrlila svog brata Envera, koji je u pratnji rodbine došao vidjeti sestru, koja se do sada vodila kao nestala osoba.
Zahvaljujući advokatu Dušku Tomiću, predsjedniku Dječije ambasade sa sjedištem u selu Međaši pored Bijeljine, porodica Vuković konačno zna da je Envera živa, da se danas zove Vesna Đilas, ima muža Miroslava Đilasa i dvoje djece, Dijanu (15) i Dragana (13).
Falsificirane isprave
Kako je "Dnevni avaz" saznao jučer na licu mjesta, Envera je nestala 1992. godine, neposredno prije početka rata u BiH i od tada porodica nije znala ništa o njoj. Za sada se ne zna kako, ali na neki način u ratnom haosu dospjela je u Srbiju, gdje ju je 1993. godine pronašao njen sadašnji suprug Miroslav.
- Dobio sam anonimnu dojavu da u selu Balatun živi žena, Bošnjakinja, kojoj je promijenjen identitet. Istražio sam, ne pitajte kako, i saznao za njenu zastrašujuću sudbinu. Kontaktirao sam njenog muža, kasnije pronašao njenog brata i prije pet dana javio porodici Vuković da je Envera živa i da želi da ih vidi - kaže Tomić za "Dnevni avaz".
Prema njegovim tvrdnjama, Envera je sve ove godine držana u ropstvu?! Tomić iznosi da su njeni lični dokumenti falsificirani, promijenjen joj je identitet i dato ime Vesna, kako je to njen muž izabrao. Tomić tvrdi i da je Envera morala pristati na to, te ističe da su sve ovo krivična djela za koja je zapriječena kazna od deset godina zatvora.
- Do aprila ove godine Envera se nije mogla javiti svojoj porodici, ali njena djeca danas znaju da im je majka Bošnjakinja, njena porodica zna da je živa i nastavit će kontaktirati - navodi Tomić.
Pružena ruka
S Enverom nismo uspjeli razgovarati jer njen muž pri susretu s našom ekipom to nije dozvolio, rekavši da još nije vrijeme za to.
- Pronašao sam je u jednoj kafani u selu Mačvanski Metković pored Šapca, gdje je radila kao konobarica. I evo, živimo sve ove godine, imamo djecu. Konačno je došlo vrijeme da se sretnu brat i sestra i nadam se da se ovakve potresne priče više nikada neće ponoviti u ovoj zemlji - izjavio je Enverin suprug Miroslav Đilas.
Inače, niko od prisutnih mještana, članova Tomićeve porodice i aktivista Dječije ambasade jučer u Međašima nije mogao zadržati suze kada su se zagrlili brat i sestra. Enver Vuković, kao sjećanje na nestalu sestru koju je neizmjerno volio, svojoj kćerki dao je ime Envera. Jučer je pružio ruku Miroslavu Đilasu, zagrlili su se...
- Hvala ti što si mi spasio i sačuvao sestru. Ja ne znam kako vam je u braku, ali sam sretan da je moja sestra, ma kako se zvala, danas živa, da ima svoju djecu. Nadam se i vjerujem da ćemo nastaviti kontaktirati - rekao je Enver Miroslavu.
Kako je promijenjen identitet
Miroslav i Envera vjenčali su se 1993. godine pod, za sada nerazjašnjenim okolnostima i pred, za sada nepoznatim matičarem. Enveri je promijenjen identitet, a 25. avgusta 1993. godine dobila je ličnu kartu RS, u kojoj piše da se zove Vesna Đilas, te da je rodom iz Dubnice, općina Kalesija. Ime njenog oca Šabana promijenjeno je u Mirko, a majke Ramize u Milica.
Autor: Emir MUSLI | |
|