WukoljinStan


 
HomeHome  portalportal  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Kako je nastala sevdalinka

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
AdminKomentarNaslov komentara: Kako je nastala sevdalinka   Sat Mar 21, 2009 5:25 pm

Sevdalinka je kao tvorevina narodne duse jedino originalna i kompletna uz saz, koji opet u rukama dobrog sazlije pokazuje svoju dusu. Samo u sevdalinci pracenoj sazom opet ce behar biti behar, sadrvan ce biti sadrvan, aksam, zora, cvijece, sevdah od kojeg "goreg jada nejma", sve ce biti nepatvoreno, dobit ce svoju dimenziju i boju, boju koju ima i u prirodi i zivotu. Samo ce tako sevdalinka ostati ono sto jeste, bez opeterecenja i balasta " modernisticke sminke"
(Sukrija Trako, 2003)Sevdalinka je bosanka, gradska, ljubavna pjesma, pri cemu je rijec "bosanka" geografski odredjuje autohtnost sevdalinke, rijec "gradska" urbanost, a rijec "ljubavna" sadrzajnu tematiku. (Omer Pobric)


U sevdalinkama su nasi prvi drhtaji uzneseni culima, prvi dodiri i prva sabjeranja u mraku, kada je covjek sam sebi dovoljan jer nije sam, u sevdahu je.
U dugom visestoljetnom zivotu u razlicitim slojevima gradskog stanovnistva, stvarana je i pjevana sevdalinka na djevojackim i momackim sastancima, u kolu, na sijelima, svadbama i drugim porodicnim skupovima, u avliji, u basci, u kuli, na cardaku, na tefericu, pa putu, na aksamlucima, u hanu, iduci kroz mahalu, na merajim u lovu i sl. Stroga izdvojenost zene koju je zahtjevao islamski moral, odrazila se u muslimanskoj gradskoj sredini i na kulturu stanovanja, koja se dijelom prenijela na cjelokupno gradsko stanovnistvo. Imucnije kuce imale su odvojene muske i zenske odaje ili cak zasebje zgrade, te muske i zenske avlije ogradjene visokim zidovima i tarabama s ciljem da se zenska lica zastite od pogleda izvana, ali da se i sakriju u posve uskom sloju stanovnistava u djevojackoj dobi od odraslijih muskaraca.
Umjerenija izdvojenosta djevojaka provodena u vecem dijelu gradskog stanovnistva, vodila je posebnom obliku ljubavnog susretanja, asikovanja, postupnog ljubavnog upoznavanja, sa pouzdano utvrdenim pravilima ljubavnog ocitovanja prema kojima su se prilicno odredjeno znali mjesto, vrijem i okolnosti pod kojima su se slobodno smjeli sastajati mladici i djevojke, najcesce petkom poslije podne, ali i drugim danima i u drugo doba dana na kapiji ili asik pendzeru. Jedan od oblika sporazumijevanja u ovom nacinu ljubavnog upoznavanja bila je pjesnma, sevdalinka, kojom se unutrasnje strane musebaka, odnosno bastenskog ili avlijskog zida i taraba (zenski glas) odgovaralo na izazov pjesme sa druge strane (muski glas)

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Kako je nastala sevdalinka
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
WukoljinStan :: Bosanska-Kultura-
Idi na: