WukoljinStan


 
HomeHome  portalportal  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Kako je nastala sevdalinka

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
AdminKomentarNaslov komentara: Kako je nastala sevdalinka   Sat Mar 21, 2009 5:25 pm

Sevdalinka je kao tvorevina narodne duse jedino originalna i kompletna uz saz, koji opet u rukama dobrog sazlije pokazuje svoju dusu. Samo u sevdalinci pracenoj sazom opet ce behar biti behar, sadrvan ce biti sadrvan, aksam, zora, cvijece, sevdah od kojeg "goreg jada nejma", sve ce biti nepatvoreno, dobit ce svoju dimenziju i boju, boju koju ima i u prirodi i zivotu. Samo ce tako sevdalinka ostati ono sto jeste, bez opeterecenja i balasta " modernisticke sminke"
(Sukrija Trako, 2003)Sevdalinka je bosanka, gradska, ljubavna pjesma, pri cemu je rijec "bosanka" geografski odredjuje autohtnost sevdalinke, rijec "gradska" urbanost, a rijec "ljubavna" sadrzajnu tematiku. (Omer Pobric)


U sevdalinkama su nasi prvi drhtaji uzneseni culima, prvi dodiri i prva sabjeranja u mraku, kada je covjek sam sebi dovoljan jer nije sam, u sevdahu je.
U dugom visestoljetnom zivotu u razlicitim slojevima gradskog stanovnistva, stvarana je i pjevana sevdalinka na djevojackim i momackim sastancima, u kolu, na sijelima, svadbama i drugim porodicnim skupovima, u avliji, u basci, u kuli, na cardaku, na tefericu, pa putu, na aksamlucima, u hanu, iduci kroz mahalu, na merajim u lovu i sl. Stroga izdvojenost zene koju je zahtjevao islamski moral, odrazila se u muslimanskoj gradskoj sredini i na kulturu stanovanja, koja se dijelom prenijela na cjelokupno gradsko stanovnistvo. Imucnije kuce imale su odvojene muske i zenske odaje ili cak zasebje zgrade, te muske i zenske avlije ogradjene visokim zidovima i tarabama s ciljem da se zenska lica zastite od pogleda izvana, ali da se i sakriju u posve uskom sloju stanovnistava u djevojackoj dobi od odraslijih muskaraca.
Umjerenija izdvojenosta djevojaka provodena u vecem dijelu gradskog stanovnistva, vodila je posebnom obliku ljubavnog susretanja, asikovanja, postupnog ljubavnog upoznavanja, sa pouzdano utvrdenim pravilima ljubavnog ocitovanja prema kojima su se prilicno odredjeno znali mjesto, vrijem i okolnosti pod kojima su se slobodno smjeli sastajati mladici i djevojke, najcesce petkom poslije podne, ali i drugim danima i u drugo doba dana na kapiji ili asik pendzeru. Jedan od oblika sporazumijevanja u ovom nacinu ljubavnog upoznavanja bila je pjesnma, sevdalinka, kojom se unutrasnje strane musebaka, odnosno bastenskog ili avlijskog zida i taraba (zenski glas) odgovaralo na izazov pjesme sa druge strane (muski glas)

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Kako je nastala sevdalinka
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
WukoljinStan :: Bosanska-Kultura-
Idi na: