WukoljinStan


 
HomeHome  portalportal  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 POOŠTRENE MJERE U SAOBRAČAJU

Go down 
AutorPoruka
Enver B.

avatar


KomentarNaslov komentara: POOŠTRENE MJERE U SAOBRAČAJU   Fri May 29, 2009 9:01 am


BRZA VOZNJA

Oduzeti automobili deponirani u MUP-u
Nevjerovatno: Za 203 saobraćajna prekršaja dužan 25.300 KM
Denisu Kondi (20) oduzet "golf" čiji je vlasnik njegova majka, a Mevludinu Dugonjiću (38) automobil "reno megan".
Vozila "golf 3" (220-J-603) i "reno megan" (297-M-086) oduzeta su 24. i 25. maja od višestrukih prekršilaca zakona o saobraćaju, a u sklopu pokrenute akcije pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Prebrza vožnja


Vozač "golfa" 20-godišnji Denis Kondo iza sebe ima čak 203 prekršaja, a nikad nije ni polagao vozački ispit! Njegovi najčešći prekršaji su prebrza vožnja i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu. Vlasnik automobila je Denisova majka, koja će također biti zakonom sankcionirana, jer je sinu dozvolila da uopće sjedne za volan.

Drugi prekršilac je 38-godišnji Mevludin Dugonjić, koji je šest puta zaustavljen jer je vozio u pijanom stanju. Vlasnik "renoa" je njegov otac, a riječ je inače o imućnijoj porodici.

Prema riječima Muniba Kasapovića, vršioca dužnosti načelnika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS, oduzeta vozila su deponirana i vlasnicima neće biti vraćena, osim ako to ne naredi nadležni sud.

- Zakon ne predviđa da se prekršioci zatvaraju, ali policija ima mogućnost da prema svojoj procjeni liši slobode na 12 sati višestrukog povratnika u činjenju ovakvih prekršaja - ističe Kasapović.

Tako će biti i s Denisom Kondom. U policiji kažu da će on, prvi put kada bude zaustavljen za volanom, biti priveden, a vozilo će mu odmah biti oduzeto.

Zanimljivo je da ovaj 20-godišnjak, koji inače ima dvogodišnju zabranu polaganja vozačkog ispita, na ime neplaćenih prekršajnih kazni državi do sada duguje 25.300 maraka!

Zabrana polaganja
Elvedin Muratspahić, pomoćnik komandira za sigurnost saobraćaja, naveo je da se na spisku nalazi oko 225 višestrukih prekršilaca. Tu ne spadaju oni koji čine lakše prekršaje, poput korištenja mobitela u vožnji, nevezivanja ili pogrešnog parkiranja, nego oni koji voze pijani, jure gradom, pretječu preko pune linije ili prolaze kroz crveno.

- Poručujemo vlasnicima automobila da paze kome ih posuđuju, jer imamo ovlaštenja da oduzimamo vozila i kada nisu u vlasništvu počinilaca prekršaja - kazao je Muratspahić i naglasio da je akcija organizirana prvenstveno radi zaštite sigurnosti građana i njihove imovine.

Primirili se motociklisti


Ova policijska akcija pokrenuta je najviše kako bi se stalo ukraj motociklistima, takozvanim "trkačima", ali u MUP-u ističu da nisu pošteđeni ni drugi vozači.

- Vjerovatno se gradom pročulo za akciju pa do sada nismo evidentirali niti jednog motociklistu - višestrukog prekršitelja. U gradu su bili poznati neki motoristi koji prebrzo voze. Međutim, u zadnje vrijeme primirili su se i većina ih se pridržava propisa - kaže Munib Kasapović.

U aprilu 306 pijanih vozača


Tokom aprila ove godine u Sarajevu je kontrolirano 5.196 vozača, od kojih je 306 isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Brzinu je prekoračilo 2.313 vozača, a njih 61 zatečen je za volanom bez položenog ispita.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
POOŠTRENE MJERE U SAOBRAČAJU
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
WukoljinStan :: Arhiva-
Idi na: